Jump to content

Recommended Posts

Cum să alegi o cameră video auto

Numele meu este Răzvan (razvanbb) și mă ocup de camere auto încă de când am inventat Trafictube în 2010. Am testat de atunci zeci de modele și am dulapul plin de camere pe care îmi e jenă să le scot pe piață. ?

Un mic disclaimer: specificațiile pe care le listez în acest ghid s-ar putea să fie schimbate de către producător la un moment dat și eu să nu apuc să actualizez acest ghid.

Mai jos un ghid de achiziție de camere video auto și câteva sfaturi. Pe scurt, eu personal folosesc Vico Opia 2 pe față și Vico Marcus 2 pe spate. Până acum câteva luni foloseam Vico Marcus 4 pe față și Vico Marcus 2 pe spate. Pe lung vă invit să citiți ? :

Capitole (click pentru a accesa direct capitolul respectiv):

1. De ce să-ți cumperi o cameră video auto?
2. Considerații generale despre camere video auto

3. Camere video pentru motociclete

4. Camere video auto
4.1 Vicovation
4.2 Mio

5. Camere video de tip oglindă

6. Camere video auto duale

7. Filtru CPL

8. Sisteme de conectare a camerei direct la bateria mașinii

9. În ce tări din Europa este interzisă folosirea camerei video auto

10. Întrebări frecvente
11. Probleme frecvente
12. Mituri

1. De ce să-ți cumperi o cameră video auto?

Avem patru motive:

Există un principal motiv foarte important: pentru protecția personală – camera video auto este martorul imparțial pe care îl aveți tot timpul în mașină în cazuri nefericite de accident.

-Am avut cazuri pe trafictube în care vinovatul nu recunoștea că a trecut pe roșu.
-Avem un caz în care poliția a ridicat permisul unui coleg pentru că a depășit pe linie continuă o mașină parcată pe stradă, cu avariile în funcțiune și care și-a recuperat permisul ulterior în instanță pe baza înregistrării.
-Sunt câteva cazuri de șantaj din seria „îți face semn să treci chiar dacă nu ai prioritate după care intră în tine și-ți cere bani ca să nu meargă la poliție
-Și avem un caz în care niște agresori au coborât să se ia de șoferul unui autoturism și s-au oprit instant când au văzut camera montată în parbriz.

Alt doilea motiv ar fi folosirea camerei ca dovadă la poliție. Am vorbit cu un polițist care a lucrat o vreme îndelugată la constatări și îmi povestea că de câte ori unul dintre șoferii implicați în accident avea înregistrarea video, se bucurau nespus. De ce? Pentru că filmulețul nu avea nicio legătură cu ce declara vinovatul. Le era mult mai ușor să determine ce se întâmplase și să aplice sancțiuni. Da, polițiștii de la constatări se uită pe înregistrările furnizate de pe camera video auto.

Al treilea motiv este pentru a filma haosul din trafic. Este un calmant foarte bun pentru nervii pe care îi acumulăm în trafic. Avantajul nostru, al posesorilor de de camere, este că avem camera pornită înainte să se întâmple evenimentul. Spre deosebire de televiziuni care filmează doar urmările evenimentului.

Al patrulea motiv este pentru a filma drumuri minunate în concedii. Ajungeți într-o zonă spectaculoasă cu un drum care șerpuiește într-un peisaj de vis sau traversați niște chei incredibile? Aveți camera deja pornită. Pentru cazuri de acest gen vă recomand cu căldură să folosiți și un filtru CPL pentru rezultate de invidiat.

2. Considerații generale despre camere video auto

Criteriile de bază sunt:

– să nu fie cu baterie sau dacă e cu baterie să fie una foarte mică. De ce? Există trei factori care duc la încingerea camerei: funcționarea în sine, soarele și bateria care se încarcă permanent. Supra-încălzirea duce la umflarea bateriei și distrugerea unor componente interne. Știu că vă doriți uneori să lăsați camera în mașină peste noapte ca să filmați dar autonomia unei camere cu baterie este undeva pe la 2 ore. Pentru așa ceva vă recomand mai jos două sisteme foarte bune de conectare a camerei direct la bateria mașinii.

– să includă tehnologie WDR (Wide Dynamic Range) sau HDR (High Dynamic Range) pentru a filma cum trebuie la răsărit sau apus când sunteți cu soare în față. Majoritatea drumurilor zilnice sunt dimineața și seara (spre birou și spre casă). Sunt cele două perioade când veți folosi cel mai des camera în mod obișnuit.

– să filmeze bine noaptea. Producătorii merg pe două variante: un senzor mai scump și sensibil la lumină sau o lentilă cu un F cât mai mic. În general, camerele ceva mai ieftine dar cu o calitate decentă a filmării de noapte conțin un senzor cu tehnologie mai puțin scumpă și compensează cu o lentilă cu un F cât mai mic. Singura variantă ca să vă dați seama dacă o cameră de mașină filmează bine noaptea este să căutați pe youtube clipuri postate de utilizatori obișnuiți, nu de producători. Și să fiți atenți să fie filmate noaptea, nu când se întunecă afară.

să aibă un unghi de filmare larg. Undeva peste 130°. Eu personal recomand un unghi cât mai larg de filmare pentru că, în general, evenimentele rutiere se întâmplă în apropierea mașinii, mai ales în localitate, și atunci ai nevoie de vizibilitate cât mai bună în părțile laterale.

să fie foarte ușor de montat și demontat din suport – o cameră video auto nu trebuie să fie deranjantă.

să pornească singură înregistrarea în momentul în care porniți motorul (majoritatea fac asta).

să scrie în ciclu astfel încât tot timpul să aveți ultimele 7 ore de filmare (în cazul unui microSD card de 32 GB).

– să aibă un buton cu care să salveze porțiuni de înregistrare sau să marcheze un fișier ca „read only”

Referitor la opțiunea de filmare în parcare, este o funcționalitate bună pentru că în momentul în care camera intră în parking mode, filmează în continuare și salvează pe SD card doar dacă se mișcă ceva în imagine sau este activat senzorul G. Acest lucru vă salvează foarte mult timp în cazul în care sunteți nevoiți să căutați ceva pe înregistrarea de peste noapte. Pe de altă parte, eu personal, nu recomand să vă lăsați camera în parbriz. Am câțiva clienți cărora le-a fost spartă mașina pentru a li se fura chiar camera. Eu le mai las în parbriz pe la mall-uri sau parcări cât de cât supravegheate sau prin care fluxul de oameni este destul de mare. Dar în rest nu prea risc.

Nu recomand camerele video de acțiune montate pe mașină. Producătorul nu le-a proiectat pentru a fi montate în permanență pe mașină (chiar dacă unele modele au primit această funcție printr-un update de firmware) și conțin baterie proprie. O încărcare permanentă combinată cu soarele care bate pe ea și cu încălzirea datorată funcționării pot duce la distrugerea bateriei și chiar defectarea camerei. Am folosit GoPro-uri pe mașină când camerele video auto erau niște glumițe în materie de calitate video și am trecut prin asta.

GPS-ul este util dacă doriți să afișați viteza pe imaginile înregistrate. Mai adaugă în general câteva funcții de genul atenționare la schimbarea nedorită a benzii pe autostradă sau dacă există pericolul să te ciocnești de cel din față. Unele camere salvează și într-un fișier separat coordonate de pe drum astfel încât, cu soft-ul camerei instalat pe computer, să poți rula filmul în paralel cu traseul parcurs suprapus peste google maps. Mai există câteva modele de camere video auto care au și o bază de date cu radarele fixe și te avertizează automat când ajungi în zonă. Eu personal nu mai folosesc funcțiile GPS  (mai multe detalii despre aceste funcții GPS în secțiunea Mituri de mai jos).

3. Camere video pentru motociclete

Pentru motociclete este o cu totul altă poveste. Acolo ai nevoie de o cameră video auto de acțiune care să funcționeze pe baterie și să fie impermeabilă.

Cea mai bună poziționare a camerei este pe cască. Capul împreună cu reacția corpului constituie cel mai bun sistem de stabilizare pentru imagine. Avem tot timpul tendința să contrabalansăm mișcarea și vibrațiile pentru ca imaginile preluate de ochi, senzorul nostru natural, să fie cât mai stabile astfel încât să nu ne concentrăm prea mult când le prelucrăm în cap. ? În plus, camera montată pe cască ne transformă într-un cameraman natural. Dacă se-ntâmplă ceva în stânga, mutăm automat capul în stânga și filmăm. Filmăm exact ce vedem.

Poziționarea în oricare alt loc pe motocicletă va permite camerei să preia toate vibrațiile și rezultatul final să fie unul destul de neplăcut vizual.

Am văzut și camere prinse de pieptul motociclistului dar acolo trebuie să aveți mare grijă cu poziționarea acesteia. Poziția motociclistului este ușor înclinată și camera trebuie fixată cumva să filmeze în sus. Oricum, nu se aplică dacă aveți motocicletă de viteză și mergeți de obicei în poziția „pe burtă”. Este o variantă bună în cazul în care aveți motor de enduro și mergeți prin păduri. Există pericolul ca o cameră montată pe cască să se agațe de o creangă și să iasă un accident urât. Știu pe cineva care a pățit-o în timp ce călărea un quad. Eventual poziționați camera pe cască în lateral.

Eu personal folosesc GoPro-ul ca și cameră de acțiune dar mai sunt și alte modele pe piață. În general recomandarea este să achiziționați un brand cu reputație bună.

4. Camere video auto

În acest moment, produsele vândute pe acest magazin online sunt dominate de doi mari producători: Vicovation și Mio. Principalul criteriu pentru care aceste două brand-uri au fost selectate este fiabilitatea. Toate modelele de la acești doi producători au o rată de defectare de sub 1%. De exemplu, din aproximativ 800 de camere Vicovation vândute în 2015 s-au întors în garanție doar 3 bucăți.

Modelele de la Vicovation, disponibile în acest moment, au calitatea cea mai bună din punct de vedere video de pe piață, sunt foarte robuste și nu au baterii. Au doar doi condensatori foarte puternici care țin camera pornită câteva secunde de la oprirea motorului pentru a salva fișierele. Modelele de la Mio au o calitate bună din punct de vedere video, acoperă o plajă mai mare de preț, sunt foarte robuste și folosesc baterii de capacitate mică (230-300 mAh) pentru a salva fișierele în momentul în care opriți motorul.

Toate camerele pot fi alimentate la 12V sau 24V (camioane de exemplu).

4.1 Modelele de la Vicovation disponibile în acest moment sunt:

Vico Marcus Opia 2 este modelul de top de la Vicovation.
– Filmează cu tehnologie WDR și HDR
– Are o rezoluție maximă de 2K și poate filma la 60 FPS la Full HD (1080p)
– Unghi de filmare de 160°
– Parking Mode
– Are un procesor mai puternic decât Vico Marcus 4

 

Include în pachet:
– alimentator de brichetă cu un cablu suficient de lung cât să-ți permită să-l întinzi pe traseul: consolă centrală, pe sub scaunul șoferului, pe lângă stâlpul din stânga pe deasupra parbrizului până la oglindă.
– ventuză de prindere.
– sistem de prindere cu autoadeziv 3M care poate fi folosit în loc de ventuză.
– QuickMount – pentru montare/demontare rapidă a camerei.

Opționale:
– filtru CPL care se montează pe QuickMount (este un filtru standard CPL de 52mm și nu trebuie neapărat să fie de la Vicovation).
– modul GPS care activează funcțiile de avertizare în cazul în care părăsiți banda sau vă apropiați periculos de mașina din față pe autostradă și permite afișarea vitezei pe imaginile înregistrate.

Vico Marcus 4 este cel mai bine vândut model al producătorului.
– Filmează cu tehnologie WDR și HDR
– Are o rezoluție maximă de 1296p (extreme HD) care este cu 20% mai mare decât 1080p (Full HD)
– Unghi de filmare de 160°
– Parking Mode
– Are un procesor mai puternic decât Vico Marcus 2

 

Include în pachet:
– alimentator de brichetă cu un cablu suficient de lung cât să-ți permită să-l întinzi pe traseul: consolă centrală, pe sub scaunul șoferului, pe lângă stâlpul din stânga pe deasupra parbrizului până la oglindă.
– ventuză de prindere.
– sistem de prindere cu autoadeziv 3M care poate fi folosit în loc de ventuză.

Opționale:
– QuickMount – pentru montare/demontare rapidă a camerei.
– filtru CPL care se montează pe QuickMount (este un filtru standard CPL de 52mm și nu trebuie neapărat să fie de la Vicovation).
-modul GPS care activează funcțiile de avertizare în cazul în care părăsiți banda sau vă apropiați periculos de mașina din față pe autostradă și permite afișarea vitezei pe imaginile înregistrate.

Vico Marcus 2 este modelul mai ieftin de la Vicovation. Are un procesor ceva mai slab decât Vico Marcus 4 și rezoluție Full HD
– Filmează cu tehnologie WDR și HDR
– Are o rezoluție maximă de 1080p (Full HD)
– Unghi de filmare de 160°
– Parking Mode

 

Include în pachet:
– alimentator de brichetă cu un cablu suficient de lung cât să-ți permită să-l întinzi pe traseul: consolă centrală, pe sub scaunul șoferului, pe lângă stâlpul din stânga pe deasupra parbrizului până la oglindă.
– ventuză de prindere.
– sistem de prindere cu autoadeziv 3M care poate fi folosit în loc de ventuză.

Opțional se pot achiziționa:
– QuickMount – pentru montare/demontare rapidă a camerei
– Filtru CPL care se montează pe QuickMount (este un filtru standard CPL de 52mm și nu trebuie neapărat să fie de la Vicovation)
– modul GPS care activează funcțiile de avertizare în cazul în care părăsiți banda sau vă apropiați periculos de mașina din față pe autostradă și permite afișarea vitezei pe imaginile înregistrate.

Mai jos un filmuleț cu o comparație video între Vico Marcus 2 și Vico Marcus 4 la aceeași rezoluție (1080p – Full HD):

Modelele de camere video auto de la Vicovation care nu se mai fabrică în acest moment sunt:
– Vico Marcus 1 (înlocuit cu Vico Marcus 2)
– Vico Marcus 3 (înlocuit cu Vico Marcus 4)
– Vico Marcus 5 (deocamdată nu au scos un nou produs dual)
– Vico WF1 (varianta cu WiFi – modelul nu a fost înlocuit cu alt produs)

4.2 Modelele de la Mio din seria 6XX disponibile în acest moment sunt:

Produsele sunt listate în ordinea crescătoare a prețului.

Modelul cel mai ieftin del Mio:
– Filmează cu tehnologie WDR
– Are o rezoluție maximă de 1080 (Full HD)
– Unghi de filmare de 140°
– are două sloturi de micro SD card (util dacă aveți nevoie de filmări de durată mai lungă)
– mod de parcare (parking mode)
– sistem de avertizare la părăsirea benzii pe autostradă.
– Parking mode.

 

Include în pachet:
– alimentator de brichetă
– ventuză de prindere.

Nu are GPS.

Față de modelul de mai sus (608)
– are un singur slot micro SD
– are în plus GPS integrat
– filmează Extreme HD 1296p (rezoluție cu 20% mai mare decât Full HD 1080p).

– Filmează cu tehnologie WDR
– Are o rezoluție maximă de 1296p
– Unghi de filmare de 140°
– Parking Mode

 

Include în pachet:
– alimentator de brichetă
– ventuză de prindere.

GPS integrat – activează funcțiile: alertă de viteză și avertizare radare fixe.

Față de modelul de mai sus (618)
– are WiFi integrat
– tehnologie HDR
– ecran cu Touch
– lentilă cu unghi de 150°
– nu include sistem de avertizare la părăsirea benzii pe autostradă.

– Are o rezoluție maximă de 1296p (extreme HD) care este cu 20% mai mare decât 1080p (Full HD)
– Unghi de filmare de 150°
– WiFi integrat – permite conectarea unui telefon mobil pentru a downloada filmele direct de pe cameră folosind o aplicație dedicată de iOS sau Android.

 

Include în pachet:
– alimentator de brichetă
– ventuză de prindere

GPS integrat – activează funcțiile: alertă de viteză și avertizare radare fixe.

Față de modelul de mai sus (658wifi)
– are senzor Sony
– lentilă cu unghi de 140°
– Are o rezoluție maximă de 1080p (Full HD)
– include sistem de avertizare la părăsirea benzii pe autostradă.
– nu are WiFi
– nu are ecran cu touch
– nu include tehnologie HDR, doar WDR

Include în pachet:
– alimentator de brichetă
– ventuză de prindere

 

GPS integrat – activează funcțiile: alertă de viteză și avertizare radare fixe.

Un tabel comparativ cu toate modelele Mio din seria 6xx:

 

Tabel Mio comparativ

 

5. Camere video de tip oglindă

Sunt chiar oglinzi retrovizoare, un pic mai mari decât oglinzile din mașină pentru a permite lentilei să rămână la vedere în momentul în care o montăm pe mașină. Se montează în general cu niște chingi peste oglinda din mașină și are display-ul încorporat în partea cu oglinda. Este într-adevăr mai greu de observat de afară dar nu este complet ascunsă. E un sistem destul de comod dacă nu vreți să vă plimbați toată ziua cu camera în buzunar în cazul în care nu sunteți în mașină. Totuși, în cazul unor mașini, sistemul de prindere al oglinzii de la mașină este mai lejer și dacă mai adaugi o oglindă peste oglinda clasică a mașinii, ansamblul final s-ar putea să tremure ușor și imaginile filmate să fie destul de nereușite. Dar, în cazul în care sistemul de prindere este unul solid, nu sunt probleme.

Singurul model disponibil pe acest magazin este cel de la Mio:

Un design subțire și compact pentru a fi ușor de prins de oglinda mașinii.
– Filmează cu tehnologie HDR
– Are o rezoluție maximă de 1296p (rezoluție cu 20% mai mare decât Full HD 1080p).
– Unghi de filmare de 130° – mai îngust pentru a nu prinde suportul oglinzii în cadru
Include în pachet:
– alimentator de brichetă
– sistem de prindere de oglinda din mașină

 

Nu are GPS integrat dar se poate achiziționa separat un modul GPS care se conectează la cameră.
Nu are „parking mode”.

6. Camere video auto duale

În general au în componență o cameră video de dimensiuni normale pentru parbriz și una de dimensiuni mici și destul de discretă pentru lunetă. Vin la pachet cu un cablu suficient de lung care să permită conectarea camerei de pe spate la camera din față. Avantajul major al unui astfel de sistem este că nu trebuie să demontați camera minusculă de pe spate de fiecare dată când părăsiți mașina. Dezavantajul îl constituie calitatea video. De ce? Pentru că pe micro SD card se vor scrie simultan două fișiere cu imagini furnizate de cele două camere. Datorită limitărilor de viteză de scriere impuse de un micro SD card, producătorii aleg să mărească compresia video și să reducă automat din calitatea înregistrării. Este un compromis ok dacă vrei să ai un sistem de camere care să nu te încurce prea mult când te urci la volan sau când părăsești vehiculul și calitatea filmării nu este criteriul de bază în alegerea camerei. Eu personal folosesc în acest moment un Vico Marcus 4 pe față și un Vico Marcus 2 pe spate.

Datorită faptului că un astfel de sistem dual este mai complex din punct de vedere tehnic, mulți producători, printre care și Vicovation sau Koonlung, au renunțat la astfel de modele. Cererea pe piață era relativ mică și Firmware-urile inițiale au destul de multe bug-uri.

Vicovation Marcus 5 era un model foarte bun și stabil dar, din păcate, nu se mai fabrică din luna ianuarie 2016.

Modelul disponibil în acest moment, apărut din februarie 2016 pe piață, este cel de la Mio:

Pe lângă camera principală include și o cameră secundară care poate fi montată pe lunetă.
– Filmează cu tehnologie WDR
– Camera de pe parbriz are o rezoluție maximă de 1296p (Extreme HD rezoluție cu 20% mai mare decât Full HD 1080p)
– Camera de pe lunetă are o rezoluție Full HD 1080p
– Unghi de filmare de 140°
– Parking Mode
– două sloturi de micro SD card
Include în pachet:
– alimentator de brichetă
– ventuză de prindere pentru camera din față
– sistem de prindere cu dublu adeziv pentru camera din spate
– cablu lung pentru interconectarea celor două camere.

 

GPS integrat – activează funcțiile: alertă de viteză și avertizare radare fixe.

7. Filtru CPL

CPL on 1
Filtrul CPL este invenția secolului în materie de filmare din mașină. În majoritatea cazurilor, bordul mașinii se reflectă destul de mult în parbriz și imaginile finale abundă de tot felul de umbre neplăcute. Mai jos am făcut un clip demonstrativ despre ce face un astfel de filtru și mai ales cum se reglează acesta (da, trebuie reglat dar este foarte simplu cu o bucată de hârtie aruncată pe bord):

Testul l-am făcut cu o cameră video Vico Marcus 4 și cu un filtru CPL de 52mm standard montat pe QuickMount. Pentru camerele video din seria 6xx de Mio nu au apărut încă filtre pe piață.

8. Sisteme de conectare a camerei direct la bateria mașinii

Pentru o utilizare comodă sau pentru a folosi Parking Mode, multă lume preferă să conecteze alimentarea camerei direct la bateria mașinii. Da, puteți face asta dar vă recomand să o instalați la un service bun cu un electronist care cunoaște bine modelul dumneavoastră de mașină. Conectarea se face în general direct în panoul de siguranțe.

Există două sisteme care vă ajută în acest sens. Se montează între panoul de siguranțe și cameră și vă protejează bateria mașinii și camera în același timp. Sistemele de mai jos pot fi folosite pe orice model de cameră auto indiferent de producătorul acesteia:

Sistemul de la Mio se conectează în panoul de siguranțe și are ieșire mini USB
Practic puteți să conectați direct la bateria mașinii orice gadget care se alimentează prin mini USB. Sistemul măsoară în permanență bateria mașinii și, în momentul în care tensiunea scande sub un anumit nivel, oprește automat alimentarea camerei video auto sau a dispozitivulului conectat.

 

Funcționează și la 12V și la 24V.

Sistemul de la Vicovation se conectează în panoul de siguranțe și are ieșire de tip brichetă auto (conector mamă)
Practic puteți să conectați direct la bateria mașinii orice gadget care are încărcător de tip brichetă auto. Sistemul măsoară în permanență bateria mașinii și, în momentul în care tensiunea scande sub un anumit nivel, oprește automat alimentarea camerei video auto sau a dispozitivulului conectat. Opțiunile sunt: 11.6/11.8/12.0/12.2/12.4V sau 23.2/23.4/23.6/23.8/24/24.2/24.4/24.6V

 

În plus față de modelul de la Mio:
-are monitorizarea temperaturii. Dacă temperatura crește prea mult în mașină, oprește automat alimentarea camerei pentru a nu se defecta. Opțiunile sunt: 50°/55°/60°/65°/70°/75°C.
-are temporizator. Putem seta o perioadă de funcționare și implicit o limită la care să oprească alimentarea camerei (2/6/12/24/48/72 ore).
-are un ecran LCD.
-încorporează o siguranță suplimentară de 2A pentru a proteja camera în cazul unei defecțiuni la sistemul electric al mașinii.

9. În ce țări din Europa este interzisă folosirea camerei video auto

Din ce am studiat până acum este interzisă folosirea camerei video auto în Austria și Luxembourg. Am vorbit chiar cu niște austrieci la un moment dat și mi-au spus că sunt amenzi între 15.000 și 20.000 EUR dacă folosești cameră de bord.

În restul țărilor s-ar putea să fie doar o problemă cu dreptul la viața privată (privacy). Adică să aveți grijă în cazul în care publicați ceva să nu fie chestiuni personale din viața altor oameni.

În principiu este destul de simplu de verificat dacă ai voie se filmezi într-o țară. Căutați pe Google maps capitala țării și vedeți dacă aveți Google street view. Dacă ei au avut voie să se plimbe cu 5 camere cocoțate pe mașină și să publice imaginile atunci avem și noi voie să avem o cameră prinsă de parbriz.

Dați click pe o străduță de pe Google Maps și vedeți dacă vă apare opțiunea.

Exemplu din Vienna unde nu este disponibil Google Street View:

Vienna street view

Exemplu din Budapesta unde există Google Street View:

Budapesta street view

10. Întrebări frecvente

De ce camera salvează multe fișiere cu câteva minute de filmare în loc să salveze un singur fișier cu toată filmarea?

Răspunsul este destul de simplu. Din diverse motive tehnice, camera poate să rateze scrierea pe SD card la un moment dat și să piardă înregistrarea. În acest caz este mai bine să pierdeți doar două minute de înregistrare decât să pierdeți toată filmarea. De exemplu, la GoPro și alte camere de acțiune, se salvează fișiere mari de 2GB. Mi s-a întâmplat de nenumărate do ori să pierd ore bune de înregistrare din cauza unei astfel de erori.

Toate camerele pot rata la un moment dat scrierea pe SD card din motive cum ar fi: sare micro SD card-ul din slot, un șoc mai mare, card cu o porțiune de memorie defectă sau un șoc electric care resetează camera.

E foarte bine că aceste camere salveaza fișiere de dimensiuni mai mici. Scade foarte mult riscul de a pierde toată înregistrarea. Oricum, camerele de generație mai nouă (cum sunt cele listate în acest ghid) nu pierd niciun pic din înregistrare între fișiere și majoritatea soft-urilor de editare video din ziua de astazi știu să „lipească” înregistrarile.

Cât poți să înregistrezi pe un micro SD card?

Pe un card de 32 GB încap aproximativ 7 ore de filmare Full HD (1080p). Implicit, pe un card de 16 GB încap 3 ore jumate iar pe un card de 64 GB încap 14 ore de filmare.

Oricum, toate camerele video auto din ziua de astăzi știu să scrie în ciclu și nu se opresc când ajung la capacitatea maximă. Practic aveți tot timpul ultimele 7 ore de filmare în cazul unui card de 32 GB de exemplu. În plus, majoritatea camerelor de pe piață au un buton de salvare (emergency button) care copiază într-un folder separat o porțiune de înregistrare sau blochează la scriere fișierele din perioada respectivă astfel încât la rescrierea cardului aceste porțiuni salvate să nu fie șterse.

Camerele video cu GPS au și funcționalitate de sistem de navigație?

Nu. Modulul GPS este doar pentru a prelua informații de la sateliți și a stabili viteză și coordonatele GPS în timp ce filmează.

Camera poate fi alimentată cu o baterie externă?

Da, camerele pot fi alimentate cu o baterie externă cu ieșire USB conectată la cameră printr-un cablu USB-mini USB. Atât doar să nu vă construiți propriu sistem de alimentare încărcând permanent bateria externă de la mașină. Am văzut cazuri în care bateria a fost lăsată în mașină la soare și a bubuit. Nu este un sistem sigur.

Mai am clienți care folosec o baterie externă să mai filmeze ceva cu camera în exteriorul mașinii sau să se uite la ce au filmat sau care lasă camera peste noapte alimentată la o astfel de baterie externă. O baterie de 6000 mAh alimentează o camera aproximativ 5 ore. O baterie mai mare de 10.000 mAh poate să alimenteze o cameră toată noaptea.

11. Probleme frecvente

Camera se oprește și pornește aleator în timp ce filmează

Adică se resetează.

Desigur asta ar putea să însemne o defecțiune tehnică a camerei sau a sistemului de alimentare. Dar cel mai des această problemă este cauzată de micro SD card. Atunci când are multe erori de scriere, camera își dă un reset „pentru a încerca să rezolve problema”.

Motivele ar fi:
– cardul nu este formatat în sistemul de fișiere recunoscut de cameră (formatat pe computer sau formatat din fabrică). Soluția este formatarea acestuia chiar din cameră. Toate camerele au această opțiune undeva la capitolul System.
– cardul este folosit o perioadă îndelungată fără a fi formatat din când în când. În timp, datorită faptului că pe card se scrie în continuu, sistemul de fișiere se fragmentează foarte mult. Soluția este formatarea acestuia măcar o dată pe lună din cameră.
– cardul poate fi defect. Puteți diagnostica folosind un alt card din dotare sau împrumutând unul de la cineva.

Fișierele salvate au o lungime foarte mică (de 1-3 secunde), sunt foarte multe sau nu se salvează copiile de siguranță

Problema este de la faptul că sistemul de fișiere de pe micro SD card nu este recunoscut de către cameră. Trebuie să formatați cardul direct din cameră, din meniu, de la opțiunea System. Nu-l formatați pe computer.

Imaginile filmate au un efect „vălurit” mai ales când mașina staționează la semafor

Problema apare frecvent la mașinile cu motor diesel și opțiunea de HDR activată pe cameră.

Tehnologia HDR are la bază combinarea imaginilor luminoase cu cele mai întunecate. De exemplu o filmare HDR la 30 de cadre pe secundă este de fapt o filmare la 60 de cadre pe secundă. Camera înregistrează alternativ o imagine luminoasă și una întunecată și din soft-ul propriu combină aceste imagini adiacente obținând acel efect HDR și generând un film la 30 de cadre pe secundă. În cazul mașinilor cu motor diesel, la relanti, mașina vibrează și asta afectează tehnologia HDR. Imaginile adiacente sunt ușor defazate datorită vibrațiilor și combinarea acestora duce la acest efect de „imagine în valuri”.

Soluția în acest caz este dezactivarea opțiunii HDR și folosirea sistemului WDR.

12. Mituri

Camere cu nightvision

Există pe piață tot felul de camere, mai ales din categoria celor foarte ieftine, care au scris mare pe cutie „night vision”. Este o minciunică gogonată. Există două tehnologii night vision: 1) camere care pot filma în infraroșu pentru care ai nevoie și de niște proiectoare de infraroșu de dimensiunea farurilor sau 2) camerele cu thermovision care sunt extrem de scumpe în acest moment. În niciun caz nu ai cum să cumperi așa ceva la 100 de dolari. Sistemele de acest gen costă câteva mii de euro și se regăsesc pe vehicule militare sau sunt vândute ca opțiuni foarte scumpe de diverși producători auto.

Am văzut pe piață o groază de prostioare care au acele LED-uri din jurul lentilei care promit să facă minuni noaptea. Unele au LED-uri care chiar emit infraroșu dar care sunt atât de slabe încât abia se reflectă în parbriz iar imaginea rezultată este întunecată complet. Am văzut niște prostioare care, ca să fie țeapa și mai mare, foloseau LED-uri clasice care emiteau lumină normală care, desigur, se reflecta în parbriz. Practic filmează propria reflexie și atât.

Singura variantă comercială de a filma cum trebuie noaptea o constituie camerele cu senzor cât mai sensibil și lentilă cât mai bună. Iluminatul stradal combinat cu propriile faruri, oferă camerelor o filmare de noapte decentă.

Camerele duale pot fi folosite ca și cameră de marșarier

Recunosc, am încercat. Din păcate ecranul camerei este unul foarte mic și, în afară de faptul că te chinui să te uiți la el, mai și riști să ratezi alte obstacole din jurul tău. Am încercat și varianta în care am conectat camera (Marcus 5 pe vremea aia) la ecranul de la sistemul de navigație din mașină. Se vedea mai bine dar tot era incomod că trebuia să apăs pe o groază de butoane până activam imaginea pe ecranul mare. Cred că cel mai bun sistem rămâne cel clasic, cu beep-uri.

Sistemele LDWS (Lane Departure Warning System) și FCWS (Forward Collision Warning System) denumite și ADAS (Advanced Driver Assistance Systems)

LDWS – ne avertizează dacă părăsim neintenționat banda și avem peste o anumită viteză. O idee destul de utilă la bază, în cazul în care intervine oboseala.

FCWS – ne avertizează dacă ne apropiem mult prea repede de cel din fața noastră și când avem peste o anumită viteză.

Din păcate, ambele sisteme ar fi foarte utile dacă ar fi conectate la controalele mașinii. Astfel de sisteme sunt de obicei înglobate în senzorii mașinii. De exemplu LDWS nu intră în funcțiune dacă semnalizezi. Astfel nu stă să te avertizeze de fiecare dată când schimbi banda chiar și intenționat. Camera te va avertiza tot timpul indiferent dacă faci ceva greșit sau nu. FCWS este relativ inutil dacă se bazează doar pe imaginea video de pe cameră. Un astfel de sistem inclus pe mașină se folosește de senzorii montați în bară. Detecția video este plină de alerte false și devine enervantă la un moment dat.

În plus, sistemul de avertizare este prin niște sunete emise de un difuzor minuscul al camerei, nu prin sistemul de difuzoare al mașinii. Dacă ai muzica dată tare sau e multă gălăgie în mașină nici măcar nu auzi alertele de pe cameră.

Eu am renunțat la folosirea acestor opțiuni pe camerele mele.

 

Alte camere

Există o groază de camere pe piață cu specificații asemănătoare și sensibil mai ieftine – dacă sunt cumpărate de pe ceva site-uri din China. În general, ca să reducă costurile și să compenseze pentru specificațiile de procesor, unii producători folosesc în rest componente mai ieftine. De la cabluri interne, placă de bază, slot micro SD  până la carcasă și accesorii. Este pur și simplu o chestiune de noroc. Poți să ai noroc ca acea cameră să te țină și să funcționeze fără probleme ani de zile sau să ai ghinion și să pice în trei zile. În general, astfel de camere au rată de cădere destul de mare între 30% și 50% și, dacă ești și mai ghinionist, nici nu ai cui să te plângi. Am avut câteva modele în magazin de acest gen de camere care filmau excelent și aveau niște specificații incredibile dar care se stricau pe capete. Am renunțat să le mai vând pentru că era frustrant pentru clienți și nu era OK nici din punctul de vedere al business-ului.

Vico_6233739-200x200.jpg

  • Imi place 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Miomivue 698 dual am eu dar nu am găsit nicăieri dacă ar avea capacitor sau acumulator deși înclin să cred că, din păcate, ar avea acumulator. 

Aș dori una pentru mașina soției și oscilez între opia 2, mai scumpă și viofo a119/s care ar fi mai ieftină și nu ar mai trebui dată jos din parbriz, soția fiind mai puturoasa ar uita să o monteze! Opia e clar că filmează mai bine deși nu îmi place că are fir separat și pentru gps. 

Am găsit o ofertă cu vreo 790 de lei în Irlanda dar am renunțat gândindu-mă că e mai complicat cu garanția! 

Vreau totuși să comand un vico power plus pentru mio al meu.

  • Imi place 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...