Jump to content

Masini care tin cu casa in Romania: cum trebuie sa arate o masina cu costuri minime


Tipu Ryan Florin
 Share

Recommended Posts

Romania este o tara plina de surprize neplacute in domeniul auto. Niciodata nu stii cand apare si dispare o TAXA AUTO. Niciodata nu stii cum se gandesc politicienii sa majoreze impozitele auto. Si niciodata nu stii cat de mult se va scumpi asigurarea. Sau alte taxe si impozite. Nu mai spunem de pretul carburantului care incepe sa fie inexplicabil de mare. Iata ce masini putem sa cumparam care sa tina cu casa.

Taxe cat mai mici

O masina ideala pentru soferul roman trebuie sa raspunda la cateva criterii. Aici vorbim despre soferul de rand, nu cel arogant cu 5 masini, ahtiat dupa viteza sau doar snob. Ci de soferul roman care utilizeaza un autoturism ca sa se deplaseze, nu sa faca impresie, si care doreste sa cheltuie cat mai putin pe masina. Iar primul criteriu este sa aiba o masina cu taxe cat mai mici.

Un automobil are costuri cu impozitul anual, asigurarea RCA, ITP-ul, taxe de drum sau de pod. Cele mai costisitoare cheltuieli sunt cele cu impozitul si cu asigurarea obligatorie. In cazul impozitului anual, o masina trebuie sa aiba motor cu o capacitate mai mica de 2.0 litri ca sa aiba costuri decente. Ideal ar fi sa avem o masina cu motor de sub 1200 cmc, daca vrem sa avem costuri minime. Insa niciodata peste 2000 cmc.

Ca sa avem o asigurare cat mai ieftina, trebuie ca posesorul sa aiba varsta cat mai inaintata. In cazul in care cumparatorul are pana in 30 de ani, ideal ar fi sa treaca masina pe numele unui parinte sau bunic. Varsta este mai importanta decat capacitatea cilindriica a motorului in modul de calcul a asigurarii. Asadar, o varsta cat mai inaintata a proprietarului din acte duce la un RCA foarte ieftin. Daca mai adaugam o cilindree mica si o greutate maxima admisa redusa, o sa dam pe RCA anual circa 250-300 de lei.

Masini care tin cu casa

 

Consum redus

O masina care tine din plin cu casa este masina care consuma foarte putin. De fapt, nu consumul conteaza in realitate, ci cati bani cheltuim lunar pe carburant. Varianta ideala nu este o masina diesel, asa cum ai crede, din cauza costurilor ridicate de exploatare, despre care vom discuta mai jos, ci una "hibrida", benzina cu GPL.

Chiar daca o masina pe GPL va consuma mai mult ca una pe motorina, dupa ce tragi linie, datorita pretului mai mic al gazului, vei observa ca la sfarsit de luna ai cheltuit mult mai putini bani ca in cazul unei masini diesel. Asadar, cine doreste costuri cat mai mici cu benzina, isi va lua o masina cu motor mic, pe benzina, echipata cu GPL. Instalatia GPL este de preferat sa fie montata de fabrica. De exemplu, dealerii Dacia ofera modele de benzinare cu GPL din fabrica, ceea ce iti ofera garantie.

sursa aici

 

masini.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Aici este un subiect care are multe laturi de discutat, pentru ca mai degraba trebuie sa gasesti un compromis intre ce vrei sa faci cu masina (sau la ce vrei sa o folosesti) si cat esti dispus sa dai pentru asta .
Mai exact , eu unul ma refer la cei care vor sa traga o rulota .  In cazul asta sunt situatii in care un 2.0 diesel nu prea ar face fata. Bine , bine , acum o rulota mare indemna "deranj" din mai multe puncte de vedere ( categorie de permis , manevrabilitate , etc...) 
Revenind la masina "saracului" - ca sa zic asa - apai romanii sunt impartiti , si au gusturi variate . Asa se explica faptul ca desi nu au ce sa manance sau unde sa stea , unii dintre ei prefera sa faca foamea in masini mai confortabile (sau mai dotate).
Altii in schimb sunt capabili sa merga cu orice gioarse inmatriculate in Bulgaria , Spania , sau aiurea in Europa fara se se gandesca si la ceilalti de pe sosea, sau la viata lor macar.
De aia spuneam inca de la inceput ca este un subiect sensibil , care trebuie privit din mai multe unghiuri.


 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...