Jump to content

Pe polei se produc cele mai multe accidente. Cum le putem evita.


Tipu Ryan Florin
 Share

Recommended Posts

Te-ai dus cumva pana la metrou si, pe drum, simteai cum iti aluneca talpa pantofului pe asfalt? Ai pus frana sau ai demarat de pe loc si ai simtit cum rotile aluneca pe carosabil? E clar: sezonul poleiului a inceput. Ceea ce nu stiai este ca acum e cea mai periculoasa perioada pentru soferi.

Poleiului i se mai spune si "gheata neagra". Deoarece este o gheata invizibila care lasa carosabilul sa ramana negru. Conform statisticilor, pe polei se produc mai multe accidente ca pe zapada. Este perioada din an in care asiguratorii se iau cu mainile de cap. Este perioada inaintea iernii in care au loc foarte multe accidente grave si usoare. Este exact perioada de acum.

Ce este asa de periculos la polei?

Ca nu se vede. Daca asfaltul acoperit de gheata sau zapada se vede cu ochiul liber, daca avem polei pe carosabil nu stim decat atunci cand simtim masina ca se comporta altfel. Putem sa circulam cu viteza pe un drum national sau autostrada si, brusc, pe nepusa masa, sa pierdem controlul masinii, desi, aparent, nu s-a shimbat nimic.

Ce este, de fapt, poleiul?

Este un strat foarte subtire de gheata. Poleiul se formeaza cand afara este umezeala, sau cand peste noapte se lasa roua si dimineata ingheta. Este o pelicula foarte subtire de apa inghetata. Insa nu arata diferit fata de un asfalt doar umed, de unde si dificultatea de a-l identifica.

acc.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...