Jump to content

Primul drum lung cu masina pe timp de vara, iarna si in strainatate


WestZone
 Share

Recommended Posts

Este momentul in care toate informatiile acumulate prin completarea de chestionare auto, prin aprofundarea Codului Rutier si prin orele pe traseu sa fie puse in aplicare. Incepand cu momentul in care permisul se afla in buzunar, soferul incepator nu va mai avea aproape un instructor auto care sa il ajute cu sfaturi utile in cazul parcurgerii unor distante rutiere mai scurte sau mai lungi.

Este de preferat ca soferul care de-abia a obtinut permisul sa plece la drum fara insotitor, pentru ca doar asa va fi mai atent si mai responsabil cat timp se afla in trafic. Poate ca multi dintre candidatii la permis auto nu aloca atentia cuvenita chestionarelor drpciv si ajung la un moment dat sa constate acest lucru dupa obtinerea acestuia, cand se confrunta in trafic cu situatii pe care le-ar fi putut trata cu mai multa acuratete si mult mai optim daca ar fi aprofundat toate aspectele intalnite in timpul scolii de soferi. Dar chiar si asa, experienta se poate obtine in timp

Curajul, atentia, actele personale si ale masinii, un sistem GPS, semnul de incepator pe geam si combustibilul sunt elemente importante pentru o calatorie lunga sau de cativa kilometri, insa acestora li se mai adauga si altele. In acest sens, un ghid dedicat parcurgerii drumurilor lungi fara evenimente nu poate fi decat eficient in cazul tuturor soferilor.

Pregatirea masinii pentru drum lung
Indiferent de anotimpul in care urmeaza sa se parcurga un drum lung, la pregatirea masinii trebuie sa se aiba in vedere mai multe aspecte. Controlul profesionist la un service avizat poate sa asigure o vacanta cu masina fara peripetii. Cu toate acestea, un sofer chiar si incepator, poate fi intr-atat de priceput incat sa-si pregateasca singur masina de drum.

1. Se verifica starea anvelopelor si a presiunii
Presupunand ca soferul nu utilizeaza in mod frecvent masina personala si ca nu i-a schimbat inainte de vacanta de vara anvelopele, acest lucru trebuie sa fie facut inainte de a porni la drum. Lasand anvelopele de iarna, va risca uzarea prematura a acestora, deoarece acestea sunt fabricate dintr-un cauciuc mai moale decat cele de vara. Anvelopele de vara nu trebuie sa aiba crapaturi sau umflaturi. De asemenea, se va tine cont ca inaltimea profilului sa fie de cel putin 4 milimetri.

Pe de alta parte, potrivit legislatiei Romaniei, pentru orice masina sunt obligatorii anvelope de iarna atunci cand pe sosele se asterne zapada sau exista polei. Acest lucru presupune ca daca se planifica o calatorie catre o statiune montana unde este posibil sa ninga chiar si toamna, masina trebuie sa fie echipata cu pneuri de iarna. Este recomandat ca acestea sa se afle intr-o stare buna si sa aiba un profil de cel putin 5 mm.

Foarte important, indiferent de anotimp, este ca presiunea din pneuri sa fie optima (cea specificata in cartea masinii), astfel incat sa se permita o manevrare corecta si sa nu se consume mai mult combustibil decat ar fi normal. Presiunea nu se verifica imediat dupa ce se utilizeaza masina. De asemenea, aceasta trebuie sa fie echilibrata pe cele 4 roti si maxima cand in masina se vor transporta foarte multe bagaje.

Atentie! Presiunea din anvelope scade pe masura ce vremea se raceste, din aceasta cauza trebuie sa fie verificata la temperatura din exterior si nu intr-o incinta inchisa.

sursa aici

pleaca.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...